Month: May 2021

Mbi 40% e të ardhurave shkon për “bukë”, si blihen perimet me “thërrime” dhe vijnë 10 herë më shtrenjtë te konsumatori

Autor: Rudina Muça – Qendra ALERT Konsumatori ankohet për çmimet e produkteve të shportës, ndërkohë nëse hedhin sytë nga fermerët prodhimet bujqësore shumë herë përfundojnë në kanal. Prodhuesi dhe konsumatori final janë ata që ngrejnë alarmin për çmimet. Fermeri kultivon prodhime bujqësore që kushtojnë lirë, ndërsa grosisti i shet ato shtrenjtë tek tregtari vogël. Si …

Mbi 40% e të ardhurave shkon për “bukë”, si blihen perimet me “thërrime” dhe vijnë 10 herë më shtrenjtë te konsumatori Read More »

Që nga nisja e vitit shkollor, MASR asnjë të dhënë mbi efektivitetin e mësimit të kombinuar

Autor: Qendra FAKTOJE! Qëkur ka nisur viti shkollor 2020-2021, Ministria e Arsimit nuk ka publikuar asnjë gjetje sesa produktiv ka rezultuar mësimi online. Publikimi i fundit zyrtar i përket një sondazhi të zhvilluar që në gusht 2020, ku thuajse 42 për qind e të anketuarve nuk ishin dakord me zhvillimin e këtij procesi. Komuniteti i …

Që nga nisja e vitit shkollor, MASR asnjë të dhënë mbi efektivitetin e mësimit të kombinuar Read More »

Si u rilicensua “Regency Casino” me një prej pronarëve mashtruesin e skemës “Gulf”

Autor: Ola Xama – Medialook Autoriteti i Mbikëqyrjes së Lojrave të Fatit licencoi në shkelje të ligjit Regency Casino, ndërsa ndalimi që parashikon ligji i ri i lojrave të fatit nuk po frenon vendosjen e vrrullshme të kazinove në hotelet me 5 yje në qendër të kryeqytetit. Aksioni “Fundi i marrëzisë” nuk zbehu fenomenin e …

Si u rilicensua “Regency Casino” me një prej pronarëve mashtruesin e skemës “Gulf” Read More »

Zvarritja e vetting-ut në polici, procesi mund të zgjasë një dekadë

Autor: Bleona Metushi Ritmet e ngadalta, me të cilat po ecën vetting-u në polici, tregojnë se “pastrimi” i uniformave blu do të marrë më shumë kohë se vetting-u paralel në drejtësi. Ndërsa kritikët e konsiderojnë dështim mungesën e një afati për përmbylljen e procesit, të tjerë sugjerojnë se më e rëndësishme është që ky “skaner” delikat të …

Zvarritja e vetting-ut në polici, procesi mund të zgjasë një dekadë Read More »

Hetimi i drogës, më shumë se gjysma e të dyshuarve nuk shohin derën e Gjykatës

Një nga krimet më të shpeshta me të cilat hasen autoritetet tona janë ato në fushën e narkotikëve. Pothuajse përditë, në Tiranë, ka persona të arrestuar e proceduar në gjendje të lirë që kapen me sasi të ndryshme të lëndës narkotike. Por çfarë  ndodh me këta persona?! Sipas një monitorimi 6-mujor të qendrës “Fol”, 51% …

Hetimi i drogës, më shumë se gjysma e të dyshuarve nuk shohin derën e Gjykatës Read More »

“100 fshatrat” në Gjinar është realizuar vetëm në letër

Autor: Brejdon Xhavara – Community Reporters Albania Si për nga vlerat turistike, apo trashëgiminë kulturore, Gjinari është një nga pikat kryesore të bashkisë së Elbasanit. Natyra është treguar shumë bujare me gjithë zonën e Shpatit. Por për cilësinë e jetesës në këtë vend, nuk mund të thuhet e njëjta gjë. Sapo hyn në këtë fshat …

“100 fshatrat” në Gjinar është realizuar vetëm në letër Read More »

Aktorët e sistemit të drejtësisë nën dyshime për korrupsion e shpërdorim detyre

Njerëzit e drejtësisë janë një nga kategoritë më të kallëzuara për shpërdorim detyre e dyshime për korrupsion pranë Prokurorisë së Tiranës dhe  Strukturës së Posaccme Anti Korrupsion (SPAK). Konstatimi reflektohet nga të dhënat e një raporti 6-mujor monitorimi të qendrës “Fol”, e cila i ndjekë këto problematika që në fazën e kallëzimeve. Konkretisht, në raport …

Aktorët e sistemit të drejtësisë nën dyshime për korrupsion e shpërdorim detyre Read More »

Qytetarët të shqetësuar nga korrupsioni në institucione të larta, ministri dhe drejtori përgjegjëse

Qytetarët janë të shqetësuar nga korrupsioni në institucione të larta si drejtori dhe ministri, duke bërë kallëzime në organet kompetente sa i përket hetimeve penale për këtë problematikë. Sipas një raporti të Qendrës “Fol”, rezulton se 39% të kallëzimeve të bëra nga qytetarë të ndryshëm, por edhe hetime të nisura nga Prokuroria dhe Policia kryesisht, …

Qytetarët të shqetësuar nga korrupsioni në institucione të larta, ministri dhe drejtori përgjegjëse Read More »

Bilanci negativ i moratoriumit të gjuetisë, në 7 vite armët u shkrepën më shumë mbi kafshët

Autor: Maringlen Mërtiri Drejt zhdukjes kafshët dhe shpendët autoktonë, vetëm vitin e fundit u shitën 150 mijë fishekë  Maratoriumi i gjuetisë, po shkon drejt mbylljes me një bilanc negativ. Me dhjetra kafshë endemike rrezikojnë zhdukjen, ndërsa një pjesë të tyre i gjen edhe në menutë e restoranteve. Gjatë kësaj ndalese ligjore u regjistruan edhe tre …

Bilanci negativ i moratoriumit të gjuetisë, në 7 vite armët u shkrepën më shumë mbi kafshët Read More »