Month: May 2022

U shkarkuan nga vetting-u, dhjetëra prokurorë e gjyqtarë “bëhen” avokatë

Zyrtarisht 62% e prokurorëve dhe gjyqtarëve janë shkarkuar nga vetting-u për lidhje me krimin, për fshehje të pasurisë apo për mungesë profesionalizmi. Pavarësisht se nuk mund të punojnë në këtë profesion për së paku 15 vite, dhjetëra prej tyre janë futur sërish në sistemin e drejtësisë, kësaj here nga “dera e pasme” e avokatisë. Autore: Anila Prifti …

U shkarkuan nga vetting-u, dhjetëra prokurorë e gjyqtarë “bëhen” avokatë Read More »

Inflacion marrëveshjesh në mbledhjet ndërqeveritare, qytetarët nuk përfituan lehtësira

Të reklamuara me pompozitet, 130 marrëveshjet, memorandumet dhe protokollet e miratuara në mbledhjet e përbashkëta mes qeverive të Shqipërisë dhe të Kosovës nuk kanë krijuar lehtësira për qytetarët në të dyja anët e kufirit. Një duzinë prej tyre kanë ngecur, disa ri-përsëriten e mbivendosen dhe vetëm një pjesë e vogël ka parë dritën e zbatimit. …

Inflacion marrëveshjesh në mbledhjet ndërqeveritare, qytetarët nuk përfituan lehtësira Read More »

Skandali/Kompania private kalon pa leje tubacionet e HEC-eve mbi hekurudhë, gjykata i jep të drejtë

Organet e drejtësisë “bekuan” shkatërrimin e hekurudhës së Përrenjasit nga kompanitë “Rei Energji” dhe “Vëllezërit Hysa”. Pavarësisht kundërshtimit të vazhdueshëm nga Hekurudha Shqiptare, këto dy kompani pa leje ndryshuan projektin dhe kaluan mbi tunelin e hekurudhës kanalet ujore të dy HEC-eve që po ndërtojnë mbi lumin Lingajca, duke cenuar rëndë sigurinë e këtij objekti të …

Skandali/Kompania private kalon pa leje tubacionet e HEC-eve mbi hekurudhë, gjykata i jep të drejtë Read More »

Shqipëria, vendi pa pemë, humbet çdo vit 20 mijë hektarë pyje

Të lënë në dorë të bashkive, pa një administratë të kualifikuar, me një shërbim të copëzuar zjarrfikës, me fonde minimale, pyjet janë kthyer në viktima të keq-menaxhimit. As moratoriumi nuk dha asnjë efekt pozitiv, përkundrazi, vëllimi i pyjeve u reduktua me 339 mijë m3 që nga viti 2016. Autor: Ermelinda Hoxhaj Zhurmat e motosharrave nuk kanë ndalur …

Shqipëria, vendi pa pemë, humbet çdo vit 20 mijë hektarë pyje Read More »

Dritëhijet e programit IPARD, iu shërben fermerëve apo bizneseve? Procedurat e vështira për aplikuesit dhe pamundësitë për të plotësuar dosjet

Instrumenti për Ndihmën Para-Anëtarësuese për Zhvillimin Rural (IPARD) ka si objektiv afatgjatë përgatitjen e sektorit të agrobiznesit shqiptar në përmbushjen e kërkesave të ‘acquis communitaire’ dhe për të siguruar zbatimin efikas të programit dhe përdorimin e fondeve të Bashkimit Evropian. Sektori bujqësor dhe rural në Shqipëri, në të gjithë historinë e tij është përballur me …

Dritëhijet e programit IPARD, iu shërben fermerëve apo bizneseve? Procedurat e vështira për aplikuesit dhe pamundësitë për të plotësuar dosjet Read More »

Projektet për ndërtimin e centraleve eolike shenjëstrojnë zonën e mbrojtur të Gadishullit të Karaburunit

Autor: Ola Mitre – All Green Center Në një ceremoni të zhvilluar në ambientet e kryeministrisë në qershor të vitit 2021, Ministria e Infrastrukturës dhe Enegjisë njoftoi hapjen e një ankandi hibrid për ndërtimin e parqeve të prodhimit të energjisë nga era. Përveç publikimit të termave ekonomikë dhe të mbështetjes, në ndihmë të zhvilluesve u vendos …

Projektet për ndërtimin e centraleve eolike shenjëstrojnë zonën e mbrojtur të Gadishullit të Karaburunit Read More »

Absurdi/ Qarku i Gjirokastrës asnjë pikë mbeturinash me leje, nuk plotësojnë kushtet sanitare

Të ngritura buzë ujërave të kristalta të Vjosës, asnjë prej venddepozimeve të mbeturinave të Përmetit, Këlcyrës dhe Tepelenës janë të jashtëligjshëm pasi nuk janë të pajisura me leje mjedisore. Inspektoriati mjedisor ka ndëshkuar me gjobë kryetarët e këtyre bashkive pasi nuk plotësojnë kushtet sanitare, por zgjidhja duket shumë e largët dhe e vështirë. Autor: Ervina Shehaj …

Absurdi/ Qarku i Gjirokastrës asnjë pikë mbeturinash me leje, nuk plotësojnë kushtet sanitare Read More »