Month: November 2021

Planet për Unazën e Gjelbër do thellojnë krizën e trafikut dhe parkimeve në Tiranë

Një sërë aksesh rrugore do të kthehen në zona ku nuk do të lejohet qarkullimi i automjeteve, me qëllim ndërtimin e unazës së gjelbër të qytetit, sipas Planit të Përgjithshëm Vendor Tirana 2030. Aktualisht, Bashkia e Tiranës ka gati projektin për një nga segmentet e saj, por ekspertët thonë se ky projekt do të rëndojë …

Planet për Unazën e Gjelbër do thellojnë krizën e trafikut dhe parkimeve në Tiranë Read More »

Drejtësia amniston vdekjet në miniera dhe ngarkon me faj viktimat

Dhjetëra vendime gjyqësore mbi aksidentet vdekjeprurëse në minierat e Bulqizës dhe Martaneshit ekspozojnë një panoramë të zymtë hetimesh të mangëta, fshehje aksidentesh me vdekje, pandëshkueshmëri mes “pronarëve të kromit” apo heshtje mes familjarëve të viktimave. Autor: Klodiana Lala Paraditen e një të shtune, më 7 korrik 2019, Renato Mjeshtri, nga fshati Çerenec i Dibrës, u dërgua …

Drejtësia amniston vdekjet në miniera dhe ngarkon me faj viktimat Read More »

Harrohen ambulancat e fshatrave, kthehen në depo drush dhe dyqane mishi, infermierët shkojnë derë më derë

U ndërtuan nga themelet përgjatë dy dekadave të fundit, por dhjetëra ambulanca në Bashkinë e Bulqizës, Tiranës dhe Tepelenës janë degraduar krejtësisht, ndërsa dhjetëra të tjera funksionojnë pa ujë dhe pa drita. Me një vlerë investimi minimale, prej 1 milion lekësh të reja, në zona të veçanta janë fondacionet humanitare apo individë të veçantë që …

Harrohen ambulancat e fshatrave, kthehen në depo drush dhe dyqane mishi, infermierët shkojnë derë më derë Read More »

Krimi, që komandohet nga burgu “41-bis”, i pafuqishëm përballë “bosëve”

Ligji “41-bis”, që parashikon izolimin e bosëve të krimit, që drejtojnë aktivitetin kriminal edhe nga dhomat e qelive, ka dështuar plotësisht. Me vetëm 9 kërkesa izolimi në dy vite, përkundër listës me 270 dënuar, që duhet të prekeshin nga “41-bis”, sipas ish-ministres së Drejtësisë, Etilda Gjonaj, pasi të dhënat tregonin se drejtonin aktivitetin kriminal edhe …

Krimi, që komandohet nga burgu “41-bis”, i pafuqishëm përballë “bosëve” Read More »

Favorizime me Fondin e Ekselencës, përfitues, fëmijë politikanësh e biznesmenësh, ekselentët mbeten pa punë

Fondi i Ekselencës, një program që synon të mbështesë studentët e shkëlqyer, është i mbuluar me hije dyshimi për favorizim e nepotizëm. Në listën e fituesve çdo vit klasifikohen fëmijë politikanësh, biznesmenësh apo njerëz të lidhur me pushtetin, edhe pse nuk përmbushin kriteret. Nga ana tjetër, Ministria e Arsimit ka nisur procedurat ligjore për kthimin …

Favorizime me Fondin e Ekselencës, përfitues, fëmijë politikanësh e biznesmenësh, ekselentët mbeten pa punë Read More »

Qafë Buall-Krastë, 16 km e “rrugës së vdekjes”, që po izolojnë Martaneshin

E zhytur në pasuri natyrore krahina e Martaneshit ka ngelur peng i një rruge të gjatë prej 16.7 km. Njësia vendore akuzon firmën, që merret me mirëmbajtjen, se nuk bën as 10% të punimeve, duke e kthyer në një “rrugë vdekjeje”, ndërsa ARRSh thotë se kjo është e vetmja formë mirëmbajtjeje. Bizneset e kësaj zone …

Qafë Buall-Krastë, 16 km e “rrugës së vdekjes”, që po izolojnë Martaneshin Read More »

Hilet me taksën 3% për strehim social, Durrësi ua fal ndërtuesve, Tirana e merr në lekë

Kush ndërton më shumë se 2000 m², sipas ligjit është i detyruar të dhurojë për banesa sociale 3% të sipërfaqes. Ligji, i cili ka hyrë në fuqi prej më shumë se 3 vjetësh dhe është ankimuar pa sukses nga ndërtuesit në Gjykatën Kushtetuese, ose nuk është zbatuar fare (në të gjithë bashkitë, përjashto Tiranën), ose …

Hilet me taksën 3% për strehim social, Durrësi ua fal ndërtuesve, Tirana e merr në lekë Read More »

Mijëra klandestinë “zhduken”, si po kthehet Shqipëria në trampolinë për të kaluar gardhin e Bashkimit Evropian

Përgjatë viteve 2018-2020 rreth 13 mijë klandestinë, që aplikuan si azilkërkues, “avulluan” pa pritur nisjen e procedurave. Ndërkohë, aktualisht në qendrën kombëtarë pritëse të Babrrusë strehohet vetëm një familje siriane, duke shtuar dyshimet se Shqipëria po përdoret si trampolinë nga mijëra migrantë, që aspirojnë një nga vendet e Bashkimit Evropian. Autor: Nevila Dervishi Muadi, djaloshi 20-vjeçar …

Mijëra klandestinë “zhduken”, si po kthehet Shqipëria në trampolinë për të kaluar gardhin e Bashkimit Evropian Read More »

Ndotja, e patrajtuar prej dekadash, liqeni i Shkodrës rrezikon të kthehet në kënetë

Prej tri dekadash liqeni më i madh i Ballkanit po vuan ndotjen e vazhdueshme dhe pamundësinë e autoriteteve shqiptare dhe atyre malazeze për ta rehabilituar. Një pjesë e madhe e 640 mijë banorëve që jetojnë në të dyja brigjet, derdhin në të ujërat e zeza, mbetjet dhe inertet, duke rrezikuar “kënetëzimin” e tij. Si pasojë …

Ndotja, e patrajtuar prej dekadash, liqeni i Shkodrës rrezikon të kthehet në kënetë Read More »