Month: July 2022

Viktima të krimit në familje në harresë nga shteti. Të miturit pa mbështetje sociale dhe psikologjike

Dëshmitarë të ngjarjeve tronditëse, fëmijët e krimit në familje e çojnë me vështirësi jetën përpara, mes harresës institucionale dhe varfërisë ekstreme. Pavarësisht ligjeve të shumta, të miratuara për mirëqenien e fëmijëve, kësaj kategorie nuk i ofrohet as shërbim psikologjik, duke bërë që një pjesë e tyre të kthehen nga viktima edhe në kriminelë. Autore: Ina Allkanjari …

Viktima të krimit në familje në harresë nga shteti. Të miturit pa mbështetje sociale dhe psikologjike Read More »

112 milionë euro për impiantet, por ujërat e ndotura derdhen në det të patrajtuara

Mbi 112 milionë euro, të investuara në impiantet e trajtimit të ujërave të ndotura, nuk kanë mjaftuar për të pastruar ujërat në vendin tonë. Edhe pse aktualisht numërohen 16 impiante të trajtimit të ujërave të ndotura, vetëm 10% e popullsisë e merr këtë shërbim, ndërsa ujërat e zeza dhe industriale vijojnë të shkarkohen në lumenj …

112 milionë euro për impiantet, por ujërat e ndotura derdhen në det të patrajtuara Read More »

Privilegjet e deputetëve, deri në 1500 euro në muaj për dieta

Miliona lekë dalin çdo muaj nga buxheti i shtetit për t’iu rimbursuar deputetëve dietat, karburantin, faturat telefonike apo edhe qiratë e shtëpive, edhe pse rezultojnë “pasanikë”, parlamentarët e rinj fshehin shtëpitë edhe duke e futur emerin tek lista e të “pastrehëve” të kuvendit. Paradoksalisht, ata që përfitojnë më shumë, janë ata që flasim më pak …

Privilegjet e deputetëve, deri në 1500 euro në muaj për dieta Read More »

Rrënimi i monumenteve të kulturës, nuk ka fonde për trashëgiminë

LinkedInRedditShare via EmailPrint Fondet e limituara dhe neglizhenca e institucioneve po çojnë drejt zhdukjes qindra monumente të trashëgimisë kulturore. Edhe pse në listën e pasurive kulturore në Shqipëri ekzistojnë mbi 2 mijë monumente të kategorisë I dhe II, vetëm 206 prej tyre nuk janë marrë në mbrojtje, duke lënë në mëshirë të fatit 90% të …

Rrënimi i monumenteve të kulturës, nuk ka fonde për trashëgiminë Read More »

Tregti me varret, paqartësitë ligjore sjellin lulëzimin e varrezave informale

Në Lezhë prej tre vitesh “nuk ka më vend për varre”, ndërsa në periferitë e Tiranës kanë lulëzuar varrezat informale. Si pasojë e zgjerimit gjatë pandemisë së Covid-19, në qytetin bregdetar të Durrësit varret kanë “rrethuar” shtëpitë e 300 banorëve. Mes kaosit dhe paqartësive ligjore, tregtia me një vend për në “botën e përtejme” varion nga …

Tregti me varret, paqartësitë ligjore sjellin lulëzimin e varrezave informale Read More »

Monopoli i sektorit zhyt në paligjshmëri peshkimin në Ohër dhe Prespë

Peshkimi artizanal, i përqëndruar në duart e Organizatave të Menaxhimit të Peshkimit, të cilat janë krijuar nga viti 2002 dhe që kanë kompetenca të gjera nga dhënia e lejeve deri tek kontrolli i peshkimit të paligjshëm, mbetet ende i keqmenaxhuar. Banorët e zonave bregliqenore të cilët jetojnë nga peshkimi, e kanë të pamundur t’a ushtrojnë …

Monopoli i sektorit zhyt në paligjshmëri peshkimin në Ohër dhe Prespë Read More »

Incenerimi i mbetjeve “gllabëron” buxhetet e bashkive, rrisin tarifat me 50%

Dhjetëra bashki dyfishuan tarifat e pastrimit dhe të gjelbërimit, për të përballuar kostot e dërgimit të mbetjeve në incenerator, megjithëse qeveria iu dha 5 milionë euro shtesë. Të dhënat e analizuara nga Investigative Network Albania, të vëna në dispozicion nga dokumentet zyrtare, bashkitë apo kontratat përkatëse, tregojnë se buxhetet e pushtetit lokal janë anemike për të …

Incenerimi i mbetjeve “gllabëron” buxhetet e bashkive, rrisin tarifat me 50% Read More »

“Pozitivët e rremë”, testi i drogës në polici “peshkoi” vetëm të sëmurët

Me vetëm një të përjashtuar, vetting-u i drogës në polici “kapi” vetëm të sëmurët. Rezultatet e laboratorit privat u bënë të goditshme gjyqësisht dhe nuk morën formën e provës. Ato u refuzuan nga pothuajse të gjithë efektivët, që rezultuan përdorues droge, që konsiderohen ndryshe si “pozitivët e rremë”. Autor: Ermal Vija Elefterios (polic) Ku je ti? Numri …

“Pozitivët e rremë”, testi i drogës në polici “peshkoi” vetëm të sëmurët Read More »